Header

Taman

Luddit    12

Bihaćki bend Luddit predstavio je javnosti singl pod nazivom “Taman”, koji je privukao pažnju publike. Bend Luddit (pročitaj članak “Ko je ubio Neda Ludda?” i saznaj nešto o ovome osobenjaku) se okupio krajem 2018. godine u sastavu: Edin Ruždijić, Elo Harbaš, Jasmin Paparević, Elvedin Malkoč i Jure Petrović.

Luddit je počeo sa pripremom materijala za njihov prvi album, a prvi singl je već osvojio simpatije publike. Kao potomci starih bihaćkih budističkih familija pjesmom “Taman” su željeli odati počast Gautaminom “srednjem putu”, koji uči izbjegavanje krajnosti, putu koji je obilježen umjerenošću.

“Ako se žica na muzičkom instrumentu prenapregne puknuće, a ako je labava neće proizvoditi željeni zvuk. Srednji put ne znači da se nalazite između dvije lijepe žene i da obje ljubite. To nije to. Srednji put nije ni kukavičluk, ni strah, ni inercija. Nije mlak i nije neodlučan. On obuhvata suprotnosti, uklapa se i nadilazi sve protivrječnosti.”, misao je Taisen Deshimaru, sa kojom vole da se poistovijete članovi benda.

Album planiraju objaviti do ljeta 2020. Ističu da će njihov prvi studijski materijal biti mješavina stilova na blues-punk-rock temelju.

“Ima tu i žestokih stvari, potpuno oprečnih pjesmi “Taman”. I mi se krećemo u nekom pravcu, koji ni nama samima nije potpuno jasan, niti je u nekim okvirima, pa ne možemo ni tačno precizirati kako će izgledati taj finalni proizvod”, ističu članovi benda Luddit.

Pjesma “Taman” je snimana u studiju Amadeus u Bihaću. Mix i master je radio Nemdžad Alić, a za spot su zaslužni momci iz studija Lege artis.

Možda će vam se svidjeti i ovo...