Jelen pivo
Header

Link in the Chain of Evil

Diamusk    49

Nakon singlova “Freedom” i “Concrete Jungle” umjetnica Adisa Zvekić, u umjetničkim krugovima poznata kao Diamusk, nedavno je objavila videospot za pjesmu “Link in the Chain of Evil” feat. Shaman A & Highway Man, nakon čega je otvorila novu muzičku kutiju u vidu drugog autorskog albuma “Freedom” koji je dostupan na svim streaming platformama od 1. septembra.

Adisin videospot za pjesmu “Link in the Chain of Evil feat. Shaman A & Highway Man” sniman je u Zenici i Tuzli u režiji Vedrana Haračića i Marija Iličića – Salt & Flow ekipe iz Tuzle. Na pjesmi koju su zajedno napisali Adisa i njen muž Aldin (Shaman A), specijalni gost je Alan Hajduk (Highway Man), koji je jedan dio svoje muzičke karijere proveo u bendu Dubioza kolektiv.

Uz Adisu, bivšu članicu kultnog zeničkog benda Gluho doba against Def Age i svjetski poznatog benda Dubioza kolektiv, u spotu se pojavljuju i vlasnice crnog pojasa (prvi dan), Neira Džafić (The Huntress) i Alma Đulović (The Runaway) iz Karate kluba Tuzla – Sinbra.

“Prvi autorski album se zove “Wadada” (etiopijski amharic izraz za univerzalnu ljubav), a ovaj smo nazvali “Freedom” (Sloboda). To su komponente života koje su osnovno ljudsko pravo, pravo živog bića koje nam je višestoljetno planiranom i primjenjivanom spletkom i smutnjom oduzeto”, smatra ova umjetnica koja je svoj životni, ali i muzički put sa naših prostora preselila preko Austrije, sve do Norveške.

Kako ističe, snaga i mogućnosti koje nam mogu pružiti istinska ljubav i sloboda su ogromne, ali krojači Sistema “vape” za slabim narodom i pojedincem.

“Mi mislimo da volimo, mi samo mislimo da smo slobodni. Danas ljubavlju nazivamo težnje ega, interesa, a sloboda je tek forma u okvirima ropstva, sistema u koji se rađamo. Možda je smisao ljudskog života da to dvoje otkrijemo u njihovom stvarnom obliku”, istakla je Adisa.

Album “Freedom” je drugi solo album i sedmo Adisino studijsko izdanje. Sadrži 10 autorskih pjesama za koje potpisuje tekstove i vokale, dok na aranžmanima i kompoziciji radi skupa s mužem Aldinom koji je producirao cijelo izdanje. Trubu svira Norvežanin Hallvard Lyssand, dok je sarajevski producent Đani Pervan bio zadužen za mastering.

Adisa je uspjela iskombinovati više žanrova na ovom albumu, od ska/reggae, hip-hopa, elektronike, do etno zvuka sa primjesama jazza. Na albumu se, osim Alana Hajduka, pojavljuju još i srpski umjetnik Hornsman Coyote s vokalima i brassom na pjesmi “I Pray”, makedonski jazz muzičar Kiril Kuzmanov – saksofon i flauta na “Home”, austrijski bubnjar Sam Gilly (House of Riddim) i basista s Jamajke Alvis Reid na “The Music”, te hip-hop producent iz Švedske Dino Beatz.

Svaki od umjetnika, gostiju na albumu, dao je svoj pečat i upotpunio Adisin prepoznatljivi umjetnički izričaj, koja je kao Diamusk BiH muzičkoj sceni, sopstvenim zalaganjem, donijela dašak svjetskog muzičkog miljea.

Možda će vam se svidjeti i ovo...