Jelen pivo
Header

Pajac

F91    26

Alija Mrkonjić pokrenuo je samostalni muzički projekat pod nazivom F 91 i predstavio prvenac „Pajac“. On je u hip hop, odnosno rap core muzici angažovan još od 1996. godine.

Pjesma “Pajac” nastala je žargonski rečeno u jednom dahu. Inspiraciju autoru, pružila je njegova svijest o čovječanstvu koje je ustrojeno kao “društvo potreba” čiji članovi  su meta manipulacije različitih centara moći.

“Kao pojedinci bojimo se djelovati spontano jer se bojimo samostalno donositi odluke. Uvijek imamo nekoga ko za nas odlučuje, šta ćemo raditi, odnosno kako ćemo se ponašati da bi bili “IN”, rekao je Alija.

Mrkonjić je od 1999. do 2011. godine bio član benda Urban Instinkt, a nekoliko godina je nastupao solo pod pseudonimom “Pedagog X”. Ove godine započinje novi projekat, u kojem je u ulozi autora tekstova i vokalnog izvođača.

“Lutak je samo metafora. U pjesmi je riječ o pojedincu koji je ovistan, pasivan i predmet ismijavanja. Kada postane svjestan da je živio bez smisla, odlučuje da raskrsti sa autoritetima i da postane samostalan. Naravno, taj veliki korak za njega predstavlja traumu, odnosno veliki stres”, zaključuje Mrkonjić.

 Naziv F 91 je ujedno šifra za “poremećaje u ponašanju” koji se odnose na delinkvenciju, narkomaniju, prostituciju, krađu i sl. a koji su česta tema tekstova svih bendova u kojima je Mrkonjić svojevremeno bio angažovan. Za snažan, “napumpan” i kvalitetan zvuk, zaslužan je Mirza Čardžić, frontman benda Urban Instinkt, koji je uradio mix i finalni mastering pjesme “Pajac”.

Možda će vam se svidjeti i ovo...