Jelen pivo
Header

Plavo

Crni dani CERN-a    45

U današnjem muzičkom loncu ugostili smo bend Crni dani CERN-a (CDC) iz Lukavca koji su nedavno objavili singl i spot za numeru „Plavo“. Kažu da im je zajednička strast muzika, iako je svako od njih različit i jedinstven na svoj način.

„Zbog toga, prvi EP ima naslov „Prva čestica: Strast“. Svako je donio dio sebe, ostavljajući ga u pjesmama ogoljenog i sirovog“, kažu muzičari benda CDC koji zajednički, stvaraju od 2015. godine.

Pjesma „Plavo“, kažu, najiskrenije opisuje njihovo poimanje umjetničkog, u kojem su predočili mnoštvo vizuelnih i pjesničkih kadrova.

„Nastala je nekako u jednom dahu, u jednom akordu, u jednoj boji. Video je urađen pod palicom našeg Nermina Omerovića. Zajedničkim zalaganjima tražili smo momente koji će najbolje oslikati osjećaje koje njene harmonije bude u nama, pojašnjavaju tematiku svog posljednjeg singla.

„Plavo“ predstavlja, kao uostalom i velika većina njihovih pjesama, put u sebe, „zaranjanje u duboko plavetnilo vlastitog bića“.

„Istraživanje sebe je prvi korak ka promjeni individue, a onda i društva“, naglašavaju muzičari i dodaju da, kao i uvijek, tekst i muziku za ovaj singl potpisuju svi članovi benda.

Za produkciju singla, pored benda, bio je zadužen i Dražen Mulaosmanović, dok je mix odrađen u saradnji sa Seadom Zaklanom. Mastering singla CDC su povjerili Simonu Gibsonu iz kultnog „Abbey Road“ studija, a pjesma je snimljena u mostarskom „Pavarotti“ centru. Kroz vrijeme djelovanja, naglašavaju da nastoje postati opcija koja nije onečišćena raznim kompromisima.

„Ne želimo biti dio te današnje scene u kojoj se mnogi trude dostići pet minuta slave ne birajući sredstva, često bacajući svoj umjetnički dignitet pod noge, što je postala redovna disciplina koja podsjeća po mnogo čemu na neke instant zvijezde neukusnog tv show-a. Radimo ono što volimo, sviramo ono što je u nama“, naglašavaju za kraj našeg razgovora članovi ovog Lukavičkog benda.

Bend čini šest članova: Samir Zahirović, vokal, Ninoslav Rikert, bubnjevi, Edin Kozarević, bas gitara, Rijad Šišić, gitara, Nermin Omerović, gitara i Semir Gosić, klavijature. Bend potiče iz specifične sredine koja ima razvijenu višedecenijsku alternativnu scenu. 

Možda će vam se svidjeti i ovo...