Jelen pivo
Header

Refugee Song

Kultur Shock    53

Družina sastavljena od ljudi različitih kultura, predvođena harizmatičnim sarajlijom Srđanom Ginom Jevđevićem, još jednom upire prstom u društvene probleme sa novim singlom „Refugee Song“, koji je ujedno najavljuje i njihov 11. album.

„Refugee Song govori o besmislenosti svrstavanja svijeta na prvi, drugi i treći. Niko od nas ne odlučuje o tome gdje će da se rodi i u kakvoj će porodici odrasti, te šta će se dogoditi tokom njegovog života, da će ga možda natjerati da potraži dom negdje drugo. Prepustiti potpunoj slučajnost, kao što je rođenje i okolnosti u kojima se čovjek nađe, vrednovanje ljudskih bića je ne samo neinteligentno nego protuprirodno i besmisleno. Niko ne ide iz svoga doma u drugi svijet iz čiste obijesti ili zbog toga što mu je dosadno. Rijetki odlaze u potragu za svojim snovima, a ogromna većina da bi jednostavno preživjeli ili zato što se nalaze u životnoj opasnosti“, objasnio je Srđan.

Video spot je režirao Dima Levenchuk, režiser iz Sijetla, koji je režirao i spot za pjesmu „Sloboda“ sa Edom Maajkom. „Refugee Song“ je jedna od dvije pjesme iz EP-a pod nazivom „Drama“, koja treba da napravi uvertiru u njihov novi album. Uskoro će izaći i drugi dio Drame pod nazivom „Miracula Fantastica“.

Bend Kultur Shock se ne pojavljuje kad nema šta da kaže, te nikad ne sviraju reda radi. Na ljeto kreću na novu svjetsku turneju, a do tada će svoje vjerne fanove širom svijeta počastiti sa nekoliko novih pjesama, prije izlaska samog albuma.

Možda će vam se svidjeti i ovo...