Jelen pivo
Header

Slobodna

Subversion BL    41

Banjalučki pank bend  Subversion BL objavio je svoj novi singl pod nazivom “Slobodna”, a sama ideja za pjesmu postoji već četiri godine. Lider benda, Dalibor Mrša, pričao je za  naš portal o novoj numeri i shvatanju slobode. 

“Pjesma “Slobodna” u sebi nosi uvijek aktuelnu temu, a to je sloboda u univerzalnom smislu. Ovog puta ona je predstavljena u liku tinejdžerke sa jasnim stavom već izgrađene ličnosti koja nema namjeru da prihvata tuđa mišljenja i stavove bezrezervno. Pravac takvog razmišljanja, djelovanja i uopšte kratanja svakako je teži, ali čuva integritet onoga ko tako djeluje. Iako je linija manjeg otpora onaj jednostavni, široki put kojim se ide lakše, takav put ne mora uvijek da završi srećnim ishodom.”

Pjesma je snimljena u studiju Cirith Ungol u Aleksandrovcu, a za produkciju je  bio zadužen Dražen Kecman.

“Inicijalna ideja za pjesmu je nastala prije gotovo četiri godine, ali to su bile samo početne iskre. Namjera nam je bila da pjesma bude vedrijih tonova, energična, da udari direktno onoga ko sluša. Iako smo je izvodili javno, nismo očekivali da ćemo tek u studiju tokom samog snimanja doživjeti pravi smisao onoga što smo pravili. Očigledno je bilo potrebno da neko sa strane sagleda šta mi to u stvari želimo. Dražen Kecman, naš snimatelj i producent je odmah “kliknuo”, dao nam je niz fantastičnih sugestija koje smo redom prihvatali i tako je pjesma dobijala željenu formu. Slobodno možemo reći da je Dražen praktično četvrti član benda iako ne svira sa nama, ali kada se neko toliko daje u ono što radi, kada ima sluha za to što radi i kada to radi iz ljubavi, nemoguće je da se to ne osjeti i da ne donese plodove.”

Kako ističe, poruka spota je jasna. Prikazali su na početku istorijski trenutak, revolt i bunt, punk u svojim povojima i kao muzički pravac i kao životni stav. Otpor ludilu u sistemu i svemu onome što je nakaradno, sa jasnom porukom da je osmijeh univerzalni jezik svih nas. Bez mržnje, bez podjela, bez ratova – sloboda.

“Danas su nam svima usta puna priče o ljudskim pravima, a ta prava se danas gaze nemilice. I kako uopšte pričati o slobodi, ako onaj ko o slobodi priča, ko slobodu nudi drugome nije ni sam slobodan? Slobodan od svojih strasti, svojih gluposti, svoje pohlepe. Kakvu slobodu može da ponudi takav drugome?”

S obzirom da živih nastupa uglavnom nema i pitanje je kada će ih biti ostaje im virtuelni svijet. Pjesma je naišla na dobar odziv, a Mrša  ističe da mu je ovo jedna od omiljenih pjesama benda. Po njemu, još je rano za velike zaključke, a nakon lansiranja kompletnog albuma, biće pravo vrijeme za sumiranje utisaka.

Inače, postavu benda čine Dalibor Mrša (bass/vokal), Borko Stajčić (gitara/prateći vokal) i David Popović (bubnjevi).

Možda će vam se svidjeti i ovo...