Jelen pivo
Header

Subversion BL

Subversion je bend formiran pred sami početak rata u Bosni i Hercegovini, u sastavu Dalibor Mrša, bass – vokal, Danijel Sitnica gitara, Roberto Jurišić bubnjevi. Kasnije se ovoj postavi pridružio Vladimir Škrbo, vokal. U navedenom sastavu bend je u svojim prvim mjesecima postojanja snimio demo u studiju „Plazma“ kod prof. Borisa Dražića, i održao koncert u klubu Stelekt u Tuzli uz grupu Rescue Party iz Banjaluke. Ratna dešavanja guraju bend u potpunu izolaciju, sve do konca 1995. godine kada bend održava koncert u banjalučkom KSET-u, kada je bend, funkcionisao u sastavu Dalibor Mrša, bass – vokal, Zoran Jović, gitara – vokal, Damir Smajić-Smaja bubnjevi.
Nakon sporadičnih pokušaja da nastavi sa radom bend je imao ogromnu pauzu sve do 2015. godine, kada ponovo počinje sa radom, a sadašnju postavu čine Dalibor Mrša, bass – vokal, Borko Stajčić gitara – prateći vokal i na bubnjevima David Popović, koji se bendu pridružio u aprilu 2018.god. Damir Marjanović-Šaba i Goran Mušan su dali svoj doprinos autentičnom zvuku Subversion-a protekle tri godine. Može se reći da je bend zapravo veoma mlad, jer nakon reaktiviranja, u postojećem sastavu ozbiljno funkcioniše nepune dvije godine u kojem periodu je pripremio autorskih pjesama dovoljnih za dupli album.
Od prvobitnog alternativnog noise benda, sadašnji zvuk je mnogo jasnije izražen, sa žešćim i energičnijim tonovima u kojima se susreću punk, metal, HC i rock, sa ponegdje izraženim alternativnim elementima, sa jasnom namjerom da se kreće u okvirima i formama novog punk-a.
U avgustu 2017. godine bend je realizovao projekat pod nazivom „Demo proba 2017. godine“, koji predstavlja studijski snimak probe sa šest autorskih pjesama: 1. Stapanje, 2. Slobodna, 3. Sam, 4. Najbolji party, 5. Plačko, 6. Spika do vijeka. (snimano u studiju „Plazma“ Borisa Glišića u Banjaluci).
Početkom 2019.godine, počinje rad na I studijskom albumu, a u maju iste godine izlazi spot za pjesmu “Naši heroji”, a zatim i “Subverzija”, koja predstavlja naslovnu numeru albuma.
Vizija benda je da tekstovima i muzikom iskaže svoj doživljaj lične i socijalne realnosti, izrazi svoju kreativnost, sa nadom da će poruke koje se tim putem šalju imati pozitivan uticaj na one koji ovu muziku slušaju.

Videos