Jelen pivo
Header

Skyscraper

Nula Plus    43

Tuzlanski bend Nula Plus se nakon gotovo dvije godine pauze, prošle godine vratio na domaću muzičku scenu video spotom za pjesmu “Skyscraper”, koja se nalazi na njihovom posljednjem  albumu “Ubrzanje i sikira”.

Razlog zbog kojeg je bend bio u fazi mirovanja je činjenica da su u toke te dvije godine članovi benda boravili i radili na različitim kontinentima.

“Bagi je bio u okupiran u Tuzli porodicom i poslovnim obavezama, Jaci, basista, je bio na Work & Travel projektu u Americi, dok su Ademir i Džemal, bubnjar i gitarista, radili na nekim projektima u Afganistanu. U takvim okolnostima bilo je teško održati kontakt čak i putem Facebook-a, a kamoli na neki drugi način. Sada smo svi bliži jedni drugima i stvari se postepeno mijenjaju”, objasnili su članovi benda.

Trenutno imaju mnogo zanimljivih zamisli i ideja, a neke od njih su snimanje novog albuma, kao i spotova za pojedine pjesme. Ipak, najizglednije je da će snimati EP sa jednim, eventualno dva spota  i time obilježiti 2020. godinu.

“Najbitnije je da su pjesme spremne i da smo se poželjeli rada u studiju. Raduje nas i činjenica da su pjesme koje trebaju da se snime karakterno nešto drugačije od dosadašnjih pjesama Nule Plus. Zadržat ćemo žestok hard core zvuk, ali ga i izmijeniti dovoljno kako bi i mi u čitavom tom procesu uživali i dopustili nekim malo slobodnijim idejama da budu predstavljene kao materijal Nule Plus”.

Kada je riječ o posljednjoj pjesmi “Skyscraper”, video spot je režirao i snimao Jasmin Avdić, koji je u proteklih par godina svirao i bas gitaru u bendu. Sam tekst pjesme govori o savremenom problemu izolacije.

“Što smo više povezani na raznorazne načine, jedni sa drugima, pa čak i na na različitim kontinentima, sve nam je teže da se upoznajemo, stvaramo dublje veze, pa težimo ka izolaciji u kojoj se pobuđuji neki drugi osjećaji poput anksioznosti, depresije itd.”

Ponosno ističu da je to bio prvi put da su čitav proces uradili potpuno sami.

“Naša ideja, naša oprema, naša energija, upale mišića. U našem narodu se kaže „najbolji si sam svoj majstor“ i to smo definitivno i dokazali u ovom procesu koji je trajao nešto kraće od 4 mjeseca. Ispoštovali smo sve naše vlastite ideje i uz neku minimalnu i jako skromnu opremu pokazali da je moguće napraviti nešto što je vrijedno pažnje.“

Članovi benda imaju poruku za sve mlade kolege koji  razmišljaju o ovom koraku, ali još nisu skupili hrabrost da ga sprovedu u djelo.

“Ovim putem želimo potaknuti i mlađe bendove da se prihvate svojih računara, laptopa, kamera, telefona i neka stvaraju. „Do it yourself“ je svakako moto koji donosi rezultate.”

Bend je sada napokon na okupu , te kažu kako im je malo duža  pauza prijala, jer su se vratili željni novih snimaka i nastupa. Dok ovi momci ne snime novu pjesmu, kojoj se uskoro nadamo, uživaj u njihovim pjesmama sa posljednjeg albuma. Naša preporuka je pjesma “Skyscraper.”

Možda će vam se svidjeti i ovo...